Hoe sluit je een verticale radiator aan?
- Geplaatst op
Een verticale radiator is voorzien van een vlakke of een geribbelde voorplaat en biedt veel voordelen.
Een verticale radiator is te herkennen aan de smalle maar hoge vorm. Deze mooie serie radiatoren hebben veelal een vlakke voorplaat of een vlakke voorplaat met verticale lijnen maar zijn ook leverbaar met een geribbelde voorplaat, welke het meeste vermogen hebben.
Een verticale radiator is een fijne toevoeging aan uw huis en is ideaal voor situaties waarbij slechts een beperkte wandbreedte beschikbaar is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ons assortiment verticale radiatoren bestaat uit de merken Thermrad, Henrad, Brugman en Vasco.
Naast uw keuze is het belangrijk om een verticale radiator op de juiste manier aan te sluiten. In deze blog bespreken we de juiste stappen om een verticale radiator aan te sluiten.
Stap 1. Verzamel de benodigde materialen
Voordat u begint, zorg ervoor dat u alle benodigde materialen bij de hand heeft. Een verticale radiator wordt (bijna) altijd via de onderkant aangesloten (alleen de Alto serie van Henrad kan tevens via de bovenkant worden aangesloten). Ophangbeugels, een ontluchter en de nodige blindstoppen worden met de verticale radiator meegeleverd. U dient alleen te bepalen hoe de radiator wordt aangesloten en waar de leidingen komen te zitten. Het kraanwerk en de aansluitkoppelingen bepaalt u op basis van de gewenste aansluiting. Gereedschappen zoals een waterpomptang en een pijpensnijder zijn handig om alvast klaar te leggen.
Stap 2. Plaatsing van de radiator
Bepaal de ideale locatie voor de radiator en zorg ervoor dat deze stevig aan de muur bevestigd kan worden. Het is van belang dat de radiator op een geschikte hoogte wordt gemonteerd voor een optimale warmteverspreiding in de ruimte.
Stap 3. Plaatsen van de ophangbeugels
Bevestig de ophangbeugels op de juiste hoogte en zorg ervoor dat deze stevig aan de muur worden bevestigd. Deze beugels zullen de radiator ondersteunen en stabiliseren. De verticale radiator plaatst u vervolgens op de J-beugels en met de stelschroeven wordt de radiator aan de bovenkant vastgezet. De radiator kan nu geen kant meer op.
Stap 4. Voorbereiding van de leidingen
Snijd de leidingen op maat en zorg ervoor dat ze schoon en recht zijn voor een goede verbinding. Gebruik een pijpensnijder om nauwkeurige sneden te maken.
Stap 5. Aansluiten van de radiator
Afhankelijk van de aansluiting monteert u het onderblok of de staartstukken op de radiator. Sluit vervolgens de leidingen aan op het kraanwerk van de radiator met behulp van de juiste (aansluit)koppelingen of knelsetjes. Zorg ervoor dat de verbindingen goed vastzitten en geen lekkage vertonen.
Stap 6. Thermostatisch of handbediend
U kunt tegenwoordig kiezen voor 3 manieren qua bediening; handbediend (open en dicht), thermostatisch middels een thermostaatkop of thermostatisch middels een slimme thermostaatkop. Dit stelt u in staat om de temperatuur van de radiator en hiermee van de betreffende kamer eenvoudig te regelen.
Stap 7. Plaatsen van het ontluchtingsventiel
Zorg ervoor dat u een ontluchtingsventiel plaatst op het hoogste punt van de radiator. Dit ventiel helpt bij het verwijderen van lucht uit het verwarmingssysteem, waardoor de radiator efficiënter kan werken.
Stap 8. Controleren op lekkages
Zodra alles is aangesloten, controleer dan op eventuele lekkages door het verwarmingssysteem langzaam op te warmen. Als u lekkages opmerkt, draai dan de betreffende verbindingen strakker aan.
Stap 9. Ontluchten van de radiator
Zorg ervoor dat u de radiator ontlucht nadat het systeem op temperatuur is gekomen. Dit doet u door het ontluchtingsventiel te openen en lucht vrij te laten, totdat er water uitkomt.
Warm in huis dankzij CVtopper
Met bovenstaande stappen kunt u een verticale radiator correct aansluiten. Naast de gewenste radiator hebben wij ook alle toebehoren die u nodig heeft om een verticale radiator aan te sluiten. Heeft u hulp nodig bij het kiezen van de juiste verticale radiator? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.