Welke radiator is geschikt voor welke ruimte?
- Geplaatst op
- Door Florian de Groot
- Geplaatst in Type radiatoren, Warmteafgifte
Wat de juiste radiator is voor een ruimte is van vele factoren afhankelijk. Stel uzelf een aantal vragen om tot de perfecte radiator te komen.
Welke radiator is geschikt voor welke ruimte?
Wat de juiste radiator is voor een ruimte is van vele factoren afhankelijk. Waarvoor gebruikt u de ruimte? Hoe groot is de ruimte? Hoe goed is de ruimte geïsoleerd? Hoe ziet de rest van het interieur eruit? En er zullen ongetwijfeld nog meer vragen zijn die opdoemen bij de keuze voor een radiator. Om u toch wat meer houvast te geven in dit keuzeproces zetten wij een aantal tips voor u op een rij!
De juiste radiator vinden
Woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken; allemaal ruimtes waar een radiator geen overbodige luxe is, maar ook allemaal ruimtes met een ander nut en een andere warmtebehoefte. Stel uzelf daarom onderstaande vragen om erachter te komen wat de perfecte verwarming voor u is.
Hoe warm moet het zijn?
Uiteraard verschilt het per persoon wat de ideale temperatuur per ruimte is. Maar duidelijk is wel dat er onderscheid gemaakt kan worden in de warmtebehoefte voor verschillende ruimtes. Een slaapkamer zal over het algemeen minder warm hoeven te zijn dan de badkamer. Daarom hebben we voor u ter indicatie het volgende overzicht gemaakt met de gemiddelde temperatuur per type ruimte en het daarbij benodigde wattage per m3:
- Badkamer: 23/24°C en 85 watt per m3;
- Woonkamer: 20/21°C en 77 watt per m3;
- Werk-/studeerkamer: 20/21°C en 77 watt per m3;
- Keuken: 20°C en 65 watt per m3;
- Hal en toilet: 18°C en 60 watt per m3;
- Slaapkamer: 18°C en 60 watt per m3.
Op basis van de totale inhoud in m3 van de desbetreffende ruimte kunt u vervolgens het benodigde aantal watt berekenen.
Hoeveel ruimte mag de radiator innemen?
Hoe kleiner de ruimte, hoe creatiever u met die ruimte om moet gaan. En hoewel een radiator voor veel ruimtes essentieel is, is het vaak niet het eerste puntje op een lijstje. Kijk daarom goed naar hoe u de ruimte in wilt richten en waar en hoeveel ruimte er dan nog is voor een radiator. In een kleine ruimte kan een verticale radiator bijvoorbeeld uitkomst bieden, omdat je daarmee de hoogte inwerkt en dus in de breedte ruimte overhoudt. In een woonkamer met grote ramen die tot de grond komen is een raamradiator dan weer een veel betere optie. Ook deze neemt weinig ruimte in en kan eenvoudig op de grond voor een raam geplaatst worden.
Wordt de warmte goed verdeeld?
Met name in grote ruimtes zoals een woonkamer is het ook van belang om de radiatoren op de juiste plek te plaatsen. Als er slechts aan één kant van de ruimte een radiator hangt zal het een stuk langer duren voor de hele ruimte verwarmd wordt, laat staan dat de warmte dan gelijkmatig verdeeld is. Kijk daarom goed op welke plek u de radiator of radiatoren plaatst en of dit voldoende is.
Tot slot
Zodra u weet hoeveel watt per m3 uw radiator nodig heeft, hoe groot de radiator mag zijn en u de stijl van uw radiator weet kunt u simpelweg het filter invullen op onze website. Dan krijgt u alleen die radiatoren te zien die passen bij uw wensen. Komt u er toch nog niet helemaal uit? Dan staan onze experts voor u klaar. U kunt ze bereiken via [email protected] of 0599 20 21 81.